Akım Okuma Probu - Part 1 (Besleme Katı)



Merhaba.

Bu yazımda bir kablo üzerinden geçen akımı okumak için tasarladığım sistemin güç kaynağı kısmından bahsedeceğim. 

Proje başlangıcında iki farklı devre yapmayı planlamıştım. AC 220V kaynak ile beslenen cihazların akımını okumak için ayrı bir kart, 60 volt ve altı AC ve DC cihazların akımını okumak için ayrı kart tasarlamayı düşünüyordum. Sonrasında iki projeyi birleştirip hem AC 220V hem de AC-DC akım okuyabilecek bir düzenek yapmaya karar verdim. AC 220V kısmının ayrılmasının sebebi beslemesini kutu içinden alıp röle üzerinden doğrudan priz ile bağlantı kolaylığı sağlaması.

Proje için iki ayrı kart çizdim. Bunlardan bu yazıya konu olan güç kaynağı kısmında 220V - 12V smps, iki adet röle, Zero Crossing Detector ve LM2576 5Volt regülator var.

Diğer kartta ise LEM marka Go-10 ve HMSR30 sensörleri, MCP3204 ADC çipi, Raspberry Pi Zero ve HMTRP rf modül var. Bu kart için ayrı bir yazı eklemeyi planlıyorum.

 Kart üzerindeki smps ve LM2576 sensör kartının beslenmesi için eklendi. Zero crossing detector yani sıfır geçiş algılama devresi ise projenin ilerleyen aşamalarında çekilen akımın zamana bağlı grafiği çıkarmak için gerekli olacağı için ekledim. 

Devre montajına geçmeden önce bu yada benzer devreleri yapmayı düşünen arkadaşlar için uyarıda bulunmak isterim. Birçok yabancı blog sayfası yada youtube  kanalında oldukça dikkat edilen ama maalesef yerli blog sayfaları ve youtube kanallarında pek rastlamadığımız bir uyarı. AC şehir şebekesi ile uğraşmak tehlikelidir. Tasarladığınız cihaza enerji verirken sizin ve temas ettiğiniz devrelerin şehir şebekesinden izole olması gerekir. Bu yüzden devre ile uğraşırken ve üzerinde ölçüm yaparken dikkatli olmalısınız. 

Diğer taraftan bu ve benzeri projeler genelde yazılım içerdiği için yazılım geliştirme sürecinde daha dikkatli olunması gerekir. Çünkü yazılım ile uğraşırken dikkatiniz kodlarda olduğu için yanlışlıkla yüksek voltaj içeren kısımlara dokunabilirsiniz. Bu yüzden devre montajı bittikten sonra kutu içine koyup bu şekilde çalışmak daha güvenli olacaktır. 

PCB kartlarını diğer projelerimde de olduğu gibi PCBWAY üretti. Kartların siparişten itibaren elime ulaşması yaklaşık 8 gün sürdü. Fedex kargonun hızlı olduğunu ama gümrük işlemlerini kendinizin mail atarak takip etmeniz gerektiğini belirtmekte fayda var. 

Kaliteli pcb üretimi için PCBWAY'e teşekkür ediyorum.

Thanks to PCBWAY for high quality pcb manifacturing.

Bu projenin iki kartını da PCBWAY üzerinde gerber ve order olarak paylaşacağım. Dosyaları aşağıdaki linkten indirebilir, isterseniz sipariş verebilirsiniz.

https://www.pcbway.com/project/shareproject/Current_Probe_Project_PSU_Board.html




        



Devre şeması aşağıdaki linkten  png olarak indirilebilir.


Projeyi Altınkaya Kutu üretimi olan EC-1624-11 ürün kodlu kutuya yerleştirdim. Kutu üzerindeki işçilik profesyonel olmasa da işimi görecek kadar dayanıklı ve güzel oldu. Bu projede kullandığım kutuyu bedelsiz göndererek projeme destek olan Altınkaya Elektronik Cihaz Kutuları  ve Ahmet Bey'e teşekkür ediyorum. 














Sensör kartı ve kurulumun bitmiş hali diğer yazıya konu olacak.

Faydalı olması umuduyla.